3764 Bódvarákó, Szabadság út 20.

  • Bódvarákó 1
  • Bódvarákó 2
  • Bódvarákó 3
  • Bódvarákó 4
  • Bódvarákó 5
  • Bódvarákó 6
  • Bódvarákó 7

BÓDVARÁKÓRÓL

Bódvarákó az Aggteleki Nemzeti Park területén, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Miskolctól 55 km-re, a Bódva folyó völgyében és az Esztramos hegy lábánál, a Szalonnai- hegység vonulatának északi peremén Perkupa és Bódvaszilas között található. Bódvarákó nevét elsőként egy 1283-ból származó oklevél említi. Sokáig „Rákónak” hívták; ez a kifejezés a szláv eredetű rák szavunkkal párhuzamosan alakult ki. A folyó menti fekvésére utaló „Bódva” előtagot 1905-ben kapta.

Az Árpád-korban a Tornai család birtoka volt a család magva szakadtáig 1406-ig. Később a Szapolyai család, majd Ferdinánd király tulajdona lett. A törökdúlás ideje alatt Rákó elnéptelenedett, de 1720 után felvidéki szlovákokkal újratelepült, akik a 20. század első felére elmagyarosodtak. 1950-ben önállóan alakított tanácsot, majd 1966-tól Bódvaszilas társközsége lett. Napjainkban az edelényi kistérséghez, a perkupai körjegyzőséghez tartozik, lakossága 78 fő (2014. január 1.).

BÓDVARÁKÓ ÁLTALÁNOS INFRASTRUKTÚRÁJA

Bódvarákó egy egyutcás törpetelepülés melynek több háza érintetlenül maradt meg a környék népi építészetének emlékeként. A faluban az közutak állapota jó/átlagos minőségű, az utak melletti járdák nagy részét pedig 2013-ban újította fel a helyi önkormányzat.

Bódvarákón a Polgármesteri Hivatal épületében található a kultúrterem, mely a különböző falusi rendezvények helyszínéül szolgál. A faluban található egy római katolikus templom, mely 1803-ban épült a korábbi templom helyén a Keglevich család megbízásából. A falun kívül, az Esztramos- hegy lábánál pedig a Szent István görög katolikus templom található. A bódvarákói temetőben nyugszik Gróf Keglevich István (1840-1905), Bódvarákó ura, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Színház és az Operaház intendása és lánya Lánczi Margit (1897-1965) neves színésznő, akinek a szülőháza a mai napig megvan.

KERESKEDELEM

Bódvarákón jelenleg egy vegyes bolt működik. Itt lehetőség van pékáru vásárlására is (szerényebb kínálat), de előzetes megbeszélés alapján további péksütemények rendelhetőek, melyek kiszállításáról a szendrői Várdombi Sütőüzem gondoskodik.

Kereskedelem és szolgáltatások szempontjából nagyobb jelentőséggel bír a Bódvarákótól mindössze 4 km-re lévő Bódvaszilas. Itt több élelmiszer- és vegyesbolt, illetve 1 zöldség- és gyümölcsbolt is megtalálható. A faluban több söröző, egy italbolt és egy dohányüzlet is van. Az egyéb szolgáltatások köre is viszonylag széles Bódvaszilason, ebbe a kategóriába sorolható: ruházati üzlet, virágbolt, ajándéküzlet, gyógyszertár, építő- és tüzelőanyag kereskedés, posta és benzinkút. Fodrászat és kozmetika is működik Bódvaszilason, illetve távolabbi településeken is (pl. Szendrő). Takarékszövetkezet és bankautomata használata is lehetséges Bódvaszilason, a legközelebbi pénzváltó hely Edelényben (35 km-re Bódvarákótól) van. Hírlap és korlátozott mértékű könyvvásárlásra a bódvaszilasi postán van lehetőség. Bódvaszilason minden második hónapban vásár megrendezésére kerül sor, melyen ruhaneműk, konyhai eszközök/edények, cipők stb., illetve állatok vásárlására van lehetőség.

SPORTOLÁSI – HOBBY LEHETŐSÉGEK

Bódvarákón található egy sportpálya, amely minden éven helyet ad az ELTE Gólyatáborának.

Lovaglási lehetőség legközelebb Komjátiban (6 km Bódvarákótól), a Malomtanya Vendégháznál, előzetes megbeszélés alapján igénybe vehető.

Az Esztramos-hegy lábánál található egy mesterséges tó, ahol horgászati lehetőség van díjfizetés ellenében. Távolabbi horgászati lehetőség a Rakacai-tónál van, ami kb. 25 km-re található Bódvarákótól.

A településen áthalad az Országos Kék Túraútvonal, egyben bélyegzőhely.

HELYI RENDEZVÉNYEK

Minden évben megrendezésre kerül a falunap, amely gazdag programokkal szórakoztatja a helybélieket, turistákat és érdeklődőket. A falunap programjai között szerepel pl. szervezett barlanglátogatás idegenvezetéssel és gyalogtúra.

A helyi önkormányzat szervezésében népszerűvé vált a Mihály-napi ünnepség. A római-és görög katolikus templomok búcsúi is minden évben megrendezésre kerülnek.

BÓDVARÁKÓ KÖZSÉG

Az Aggteleki-karszt jelentős részét erdők borítják, így Bódvarákó közvetlen környezetében bükkös, tölgyes és gyertyános erdőkben sétálhatnak az ide látogatók.

Bódvarákó község

KAPCSOLAT
KÖZÖSSÉGI MÉDIA