3764 Bódvarákó, Szabadság út 20.

Esztramos hegy

Jelentős turisztikai látnivaló a Tornaszentandrás és Bódvarákó között elterülő eredetileg 380 méter, a bányászat következtében ma 320 méter magasságú Esztramos-hegy. Nevét elsőként Bél Mátyás említi a XVIII. század első felében, az a szláv sztrm szóból ered, melynek jelentése meredek, amely a hegy jellegzetes alakjára utal. Élővilága értékes, rétjein többek között kockás liliom és mocsári kosbor található, de itt fordul elő legnagyobb mennyiségben a fürtös kőtörőfű is. A hegy jellegzetes, védett növényei a leány- és szlovák kökörcsin, törpe nőszirom és különböző kövirózsa fajták. Az erdő sokszor madárcsicsergéstől hangos utalva a gazdag állatvilágra. Az Esztramos környéki rétek magas sásos élőhelyek ritka fészkelő madara az Európa-szerte megritkult haris.

A hegy anyaga mészkő, amelyben vasérces telérek találhatóak, így a vasérc miatt már az 1830-as évektől, majd később a mészkő miatt egészen 1996-ig bányászták. 1983-ban a hegy egyes területeit az Aggteleki Tájvédelmi Körzethez csatolták, 2001 óta a hegy teljes területe az Aggteleki Nemzeti Parkhoz tartozik. Nevezetességei a főként a bányászati tevékenység következtében felfedezett barlangjai, köztük a hazánk egyik leggazdagabb formakincsével rendelkező Rákóczi 1. sz. barlang, vagy pont a bányászat miatt csaknem teljesen elpusztult Földvári Aladár-barlang. A hegy számos ürege és barlangja a bányaművelés során teljesen megsemmisült.

Esztramos hegy
Esztramos hegy

Rákóczi-barlang

A Rákóczi 1. számú barlang az Esztramos hegyi kőfejtő egy felhagyott bányatáróján át közelíthető meg, mintegy 160 méternyi séta után. A barlang alján két barlangi tó található, különlegessége a különféle képződmények ritkán látott változatossága és egymásra épülése. Járatainak nagyobb része a víz alatt található, legnagyobb mélysége -44 méter, legnagyobb magassága 35 méter, függőleges kiterjedése 79 méter. Ásványtani jelentősége alapján 1982 óta fokozottan védett, az Aggteleki- és Szlovák-karszt barlangjaival együtt 1995 óta a Világörökség része. A barlangot villamos világítással látták el, vas járószintekkel, lépcsőkkel és létrákkal építették ki, a nagyközönség számára szakvezetéssel, egész évben látogatható (10 fős maximális csoportlétszámmal). Ez az egyik legszebb, idegenforgalom számára megnyitott barlang hazánkban. Megközelíthető Bódvarákó község felől. A községhatár tábla előtt balra kell fordulni és onnan egyenesen, kb. 1 km-re található a jegypénztár a valamikori bánya területén, ahonnan óránként indulnak a turnusok.

Video: https://youtube.com/watch?v=ZFjvcC0gTB0&sns=fb

Rákóczi-barlang

Rakacai-tó

Aki elutazik a Bódva völgyébe nem engedheti meg magának, hogy el ne látogasson hazánk legnagyobb mesterséges víztárolójához, mely a Rakaca patak vizét duzzasztja fel. A tó a horgászok paradicsoma a nagy fogások mellett a nyugodt környezet és a gyönyörűséges táj miatt.

A rakacai-tónál horgászati lehetőség van, ami kb. 25 km-re található Bódvarákótól.

Rakacai-tó

Martonyi

Háromhegyi pálos templom és kolostor (Martonyi): a pálos rendhez kapcsolódó, legjobb állapotban megmaradt épületegyüttes az országban. A törökökkel vívott háborúk idején 1550 körül vált lakhatatlanná. Az építmény Martonyi község névtáblájától 4 km-re található, csodálatos környezetben közelíthető meg. Kiváló gyalogtúra azoknak, akik kedvelik a természetet. Autóval is viszonylag jól megközelíthető, a kolostorhoz vezető erdőgazdasági út csak gyalogosan járható.

Martonyi

Szögliget (8 km)

 • Szádvár: Szögliget község határában emelkedik a 460 méter magas Várhegy, amelyet a hatalmas kiterjedésű Szádvár középkorú erődítményének romjai koronáznak. Mivel 1920-tól a csehszlovák/szlovák határ szomszédságába esett, tiltott zónaként gazdátlanul romladoztak a középkori vár maradványai, területét visszahódította a természet. 2007-ben megalakult a Szádvárért baráti kör, amely szakmai felügyelettel rendszeres állagmegóvó és feltáró tevékenységet végez.
 • Tájház
 • Természetismereti tábor: június és július hónapokban kerül megrendezésre az 5 napos tábor.
Szögliget Szádvár

Jósvafő (18 km)

 • Baradla Galéria: barlangi tárgyú festmények kiállítása
 • Kessler Hubert emlékház: megtekintésével a látogató egy általános képet kap a Baradla kialakulásáról, látványos képződményeiről, élővilágáról, védelméről, a turizmus fejlődéséről és neves látogatóiról.
 • Tengerszem-tó
 • Református templom: kazettás mennyezettel, különálló harangtoronnyal
 • Turulmadaras hősi emlékmű
 • Millenniumi emlékpark
 • Hucul-ménes: a szabadtartásban élő, hazánk egyetlen, génmegőrzés céljából tartott hucul ménes állományának nagyobb része Jósvafőtől 1,5 km-re található a Gergés-lápon. A falu kúriájának udvarán bemutató istállóban lovaglási és kocsikázási lehetőség is van.
 • Malom: az egykori kapahámor épülete ma már Öreg Malom Fogadó néven található meg
 • Barlangok: Baradla- barlang, Béke-barlang, Kossuth-barlang, Vass Imre-barlang
 • Tájház: kiállítása a falu életét mutatja be a korábbi évszázadokban
Jósvafő
Jósvafő

Aggtelek (22 km)

 • Aggteleki-karszt barlangjai: a Gömör-Tornai karsztvidék magyarországi része, természetvédelmi terület és az Aggteleki Nemzeti Park része.
 • Baradla-Domica-Barlangrendszer: leghosszabb barlangja a Baradla-barlang, amelyet már az őskori ember is ismert és lakott. A mai kor embere számos barlangtúrából választhat, hogy megismerje.
 • Mészégető kemence: az Aggteleki-tó mellett felépített kemence emlékéül szolgál a hajdani jelentős bevételi forrást eredményező mészégetésnek.
 • Hagyományok Háza: évről évre változó kiállítási anyag a különböző hagyományos paraszti tevékenységekről.
 • Nyitott parasztudvar: az egykori csűrben kialakított színpadon tartják meg a Gömör-Tornai Fesztivál több rendezvényét is.
 • Ördögszántás és az Aggteleki-tó
Aggtelek

Edelény (35 km)

 • L’Huillier-Coburg-kastély: Magyarország hetedik legnagyobb kastélya, a barokk építészet kiemelkedő emléke. Az épület helyiségeiben rokokó falfestmények maradtak fenn.
 • Borsodi földvár: fa-föld szerkezetű sáncvár
 • Népi műemlékegyüttes
Edelény

Bódvalenke (11 km) – A „freskófalu”

 • Az Európa Műhely Kulturális és Közművelődési Társaság roma művészeket kért fel a tűzfalak kifestésére (ehhez a kiválasztott falat újravakolják). Bár a képekről Bódvalenkét mind gyakrabban „freskófalunak” hívják, ezek a képek valójában nem freskók, hanem seccók, mivel a festéket a megszáradt vakolatra viszik fel. Ezzel az egész világon egyedülálló látványossággal próbálnak turistákat csábítani a helyszínre; egyúttal az infrastruktúrát is próbálják fejleszteni.
Bódvalenke Freskófalu

Hidvégardó (14 km)

 • Gedeon-kastély: a kastély 1700-1770 körül épülhetett copf stílusban és 6 szobából áll. Az egyik szoba a Teleháznak ad otthont, ahol a civil szervezetek, a térségmenedzser és a helyi programszervező is helyet kapott. A legnagyobb terme kiállításoknak és tanácskozásoknak ad otthont. Az udvaron található egy régi pince és a 2000-ben felépült Kézművesház.
 • Papp-kúria: 1830-ban épült klasszicista stílusban. Jelenleg ez az épület ad otthont a kétszáz adagos konyhának és étteremnek. Az udvarán található park átépítése megtörtént, mely kellemes kikapcsolódást nyújt minden korosztály számára.
 • Millenniumi tér: Itt található a 2001-ben újrafaragott Szentháromság-szobor, valamint az I. és II. világháborúban elesett hősök emlékműve. A tér alsó részét 12 oszlopfő övezi, mely honfoglalástól napjainkig egy-egy évszázadnak állít emléket.
Hidvégardó

Szlovákia

Amennyiben a vendégek szeretik a hosszabb kirándulásokat, lehetőség van szlovákiai turisztikai attrakciók megtekintésére is mivel Bódvarákó mindössze 10 km-re van az országhatártól.

 • Torna/szlovákul: Turna nad Bodvou (16,5 km) – Tornai várrom: A várat 1357-ben a Tornay fivérek építették. A Gömörből a Szepességbe vezető útvonal védelmét látta el, később Torna vármegye központja lett. A vár 1685-óta romos, állapotát a II. világháborús események csak tovább rontották.
 • Krasznahorka/Hrad Krásna Hôrka (43 km) – Vár: a vár a 13. század második felében épült. A várban látható fegyvergyűjtemény, eredeti várkonyha, Andrássy Franciska grófnő halotti hintaja és ereklyemúzeuma, elmúlt századok bútorai és a grófi család sírboltja. A 2012-ben kiütött tűz következtében a vár jelenleg felújítás alatt áll.
 • Betlér/Betliar – Andrássy-kastély (54,7 km): a 17. század végén épült várkastályban lakott az Andrássy család miután Krasznahorka várát elhagyta. A kastélyt 1880-ban korszerűsítették eklektikus stílusban, teljes régi berendezése megmaradt. Híres vadásztrófea- gyűjteménye és barokk könyvtára van. A kastélyt gyönyörű díszpark veszi körül tóval, vízeséssel, kúttal, az egykori könyvtár és állatkert épületeivel.
 • Kassa/Košice (55 km): Szent Erzsébet-dóm, Orbán-torony, zenélő szökőkút, Kassafürdő, Rodostói ház (II. Rákóczi Ferenc utolsó, rodostói házának a másolata; a Kelet-szlovákiai Múzeum egyik kiállítóhelye).
 • Dobsinai-jégbarlang /Dobšinská ľadová jaskyňa (kb. 63 km): Közép-Európa egyik leglátványosabb jégbarlangja, ami 2000 óta a világörökség része. A barlang hossza 1483m, levegőjének hőmérséklete 0 oC, jégrétegeinek vastagsága 30-40m.
Szlovákia

Video: https://facebook.com/1188783211188267/videos/1419753628091223/

Szinpetri a Nagy Könyv

Szinpetriben, a régi vízimalom közelében álló, rekonstruált malomban kapott helyet az Aggteleki Nemzeti Parkot bemutató Nagy Könyv és egy Magyarországon egyedülálló papírmalom, ahol a látogatók saját maguk készíthetnek merített papírt. A múzeumban Guttenberg-korabeli, rekonstruált nyomdagépek is megtekinthetőek.

 • Világ legnagyobb könyve
 • Guttenberg nyomda és kiállítás
 • 15.sz. Papír és vízimalom rekonstrukció
 • Biblia és egyházi könyv kiállítás
Szinpetri a Nagy Könyv

Bódvaszilas

 • Művészetek Magtárának megtekintése: a Magtár teljes felújításon ment keresztül 2007 és 2013 között uniós támogatásnak köszönhetően. Jelenleg művészeti alkotótérként helyet ad természetművészeti eseményeknek (alkotótáboroknak, szimpóziumoknak, előadásoknak, workshopoknak), kiállítótérként (állandó és időszakos tárlatok keretében) bemutatja a programok során létrejött alkotásokat és a régióban elsőként létrehoz egy természetművészeti gyűjteményt. A tetőtérben kialakított apartmanok ideálisak akár a hosszabb programok résztvevőinek elhelyezésére pl. konferenciák, workshopok előadóinak elszállásolására.
 • Tájház
 • Eszterházy-Koós Kastély megtekintése: a kastély jelenleg önkormányzati szálláshelyként működik, de pincéjében található egy kiállítás, mely a régi korok eszközeit és népviseletét mutatja be.
 • Alsó- hegyi Zsombolyos tanösvény: A 8,5 km-es körtúra az Alsó-hegy jó néhány kiemelkedő jelentőségű zsombolyához (függőleges aknabarlang) vezeti el a látogatókat. A 2000-ben létesült tanösvény 14 állomáshelyet érint, amely kb. 5 óra alatt járható be. A 355 méter szintemelkedésű terep csak gyakorolt turisták számára ajánlott.
Bódvaszilas

Komjáti

 • Lovaglási lehetőség legközelebb Komjátiban (6 km Bódvarákótól), a Malomtanya Vendégháznál, előzetes megbeszélés alapján igénybe vehető.
 • Református templom
 • Katolikus templom
 • Csodaporta
Komjáti

Tornaszentandrás

 • Árpád-kori templom megtekintése: a műemlékké nyilvánított ikerszentélyes templom a XII. század végén épült. A török megszállás alatt rommá vált templom a XVIII. században műemlékszerű felújításon ment keresztül, mely során elsősorban a régebbi korok emlékeit őrizték meg.
 • Egyháztörténeti gyüjtemény
 • Tornaszentandrási tájház megtekintése: a helyi önkormányzat 2007-ben jutott hozzá adományként a mai tájház épületéhez, amit támogatás segítségével teljesen felújítottak.
Tornaszentandrás templom

Perkupa

Perkupai tájház: a szépen felújított, látogatható tájházban található a Galyasági Településszövetség irodája, és ez a legtöbb évben a Gömör-Tornai Fesztivál részeként (vagy attól függetlenül) rendezett falunap rendezvényeinek központja is. A tájházban nívós kiállítás mutatja be a perkupai stílus kialakulását és jellegzetességeit.

Perkupa

Teresztenye

Teresztenye Magyarország egyik legkisebb faluja, állandó lakosainak száma 26 fő. Budapesttől 240, Miskolctól 60 km-re fekszik, az Aggteleki mészkőhegység peremén, erdős dombvidéken Észak-Magyarországon. Már legalább 800 éve lakott hely, műemléki temploma Árpád-kori.

Teresztenye

Itthon vagy

Itthon vagy! 2017.06.02-i adás

Video: https://mediaklikk.hu/video/itthon-vagy-2017-06-02-i-adas/

BÓDVARÁKÓ KÖZSÉG

Az Aggteleki-karszt jelentős részét erdők borítják, így Bódvarákó közvetlen környezetében bükkös, tölgyes és gyertyános erdőkben sétálhatnak az ide látogatók.

KAPCSOLAT
KÖZÖSSÉGI MÉDIA